Fisioteràpia uroginecològica

Quant està indicat?

Hi ha molts moments en els que està indicat, seria bó que sempre que hi hagi alguna disfunció o patologia a aquest nivell un fisioterapeuta especialitzat pogués fer una valoració i determinar si convé un tractament o rehabilitació de fisioteràpia.

Que tracta? Alguns exèmples on estaria indicada la fisioteràpia uroginecològica són:

– Urològiques: incontinència urinària, disfuncions miccionales, bufeta hiperactiva

– Ginecològiques: prolapses, tratctament pre / post cirugia pèlvica, tractament de cicatrius, episiotomíes, massatge perineal

– Obstètriques: preparació corporal al parto, rehabilitació postpart, edema vulvar, massatge perineal

– Coloproctològiques: incontinència fecal, estrenyimient, hemorròides, fisures anals, tractament post cirugia

– Disfuncions sexuals: dolor en el coit (disparèunia), vaginisme

– Dolor pèlvic: neuralgia del nervi pudend, vestibulitis, dolor pèlvic crònic, endometriosis

Com ho tracta?

En funció dels objectius que es plantegen ( enfortir musculatura sol pelvic, millorar dolències, recuperar sòl pelvic despres del part i intervencions,…) el fisioterapeuta realitza un tractament individualitzat on realitza un plà de recuperació, pautes d’exercicis, tècniques de teràpia manual o tractaments en grup per aconseguir assolir-ho.

En les tècniques més utilitzades destaquem:

  • teràpia manual: conjunt de tècniques manuals per tractar la musculatura, articulacions, teixits fàscia les,… Normalitzant així la funció d’aquestes estructures. Inclou tècniques d’estirament, massatge, drenatge linfàtic, tècniques nmiofascials,…
  • Electroestimulació: ens ajudarà a millorar la funció del múscul, millorant la força, el tó, la contractibilitat…
  • Biofeedback electromiogràfic i manomètric: ens ajudarà a millorar la funció i control de la musculatura del sol pèlvic utilitzant estímuls visuals que ens ajudaràna a integrar la funció d’aquest conjunt muscular.
  • Masatge perineal: conjunt de tècniques manuals que facilitaran la normalització de tensions musculars. Pot ser de gran interès de cara al part, en disfuncions sexuals, Coma complement en tractament de cicatrius…
  • Gimnàstica abdominal hipopresiva: gimnàs terapèutic que utilitzem en la recuperació de sòl pèlvic i faixa abdominal. Combina treball corporal global amb tècniques específiques respiratòries que seran de gran ajuda per millorar aquesta musculatura sense generar augment de pressió abdominal.
  • Revisió dels hàbits i tècniques comportament: cuidar els hàbits al voltant del procés de micció, defecació, higiene,… pot ser de gran interès en el treball de disfuncions perineals.
  • Exercicis: a través de diferents propostes ajudarem amb exercicis a la consulta i al domicili per normalitzar tensions.
  • Neuromodulació: a través d’estimulació de vies nervioses busquem conseguir millorar el control i la funció de la bufeta, estimular els reflexes, el control ano-rectal.

Com és una consulta de fisioteràpia uroginecològica?

A la primera consulta de valoració es realitza una entrevista amb la pacient i una exploració que ens permeti valorar el seu estat i plantejar el tractament de fisioteràpia.

En tot moment s’informarà a la dona sobre les tècniques a utilitzar respectant sempre les necessitats de la pacient de manera que s’estableix i un espai d’intimktat i confortable per la dona.

En tots els tractaments, s’implica de forma activa a la dona, de manera que complementen els tractaments a la consulta amb exercicis i propostes de treball a realitzar al domicili.

Es necessari que s’aporti l’informe ginecològic o altres proves complementàries que puguin ser d’interès pel tractament.

Dirigit per Anna Jané